ZAKELIJK BLOGGEN
Zakelijk bloggen is een krachtig instrument welke u kunt inzetten als online marketingmiddel. Met zakelijk bloggen speelt u namelijk goed in op de vragen en problemen vanuit uw doelgroep(en). Maar wat is zakelijk bloggen precies en is het iets voor uw organisatie? Hoe wordt zakelijk bloggen een interessant onderdeel van uw online marketingactiviteiten? Over welke onderwerpen kunt u bloggen en hoe zorgt u ervoor dat er frequent geblogd wordt?
Dit blog geeft antwoorden op de bovenstaande vragen. Het geeft u een duidelijk beeld van welke meerwaarde zakelijk bloggen voor uw organisatie heeft.
WAT IS ZAKELIJK BLOGGEN
In januari 1994 werd door een Amerikaanse student het 1e blogbericht online gezet. In de jaren erna gingen steeds meer mensen bloggen, veelal vanuit persoonlijke interesse. Er ontstonden reisblogs, mode-en beautyblogs, foodblogs, blogs over bepaalde hobby’s etc. Maar wat is bloggen?
Wikipedia schrijft daarover het volgende:
“Een weblog of blog is een persoonlijk dagboek op een website dat regelmatig, soms meermalen per dag, wordt bijgehouden. Meestal gaat het om teksten die in omgekeerd chronologische volgorde verschijnen. De auteur, ook blogger genoemd, biedt in feite een logboek van informatie die hij wil meedelen aan zijn publiek, de bezoekers van zijn weblog. Meestal gaat het om tekst, maar soms ook foto’s (een fotoblog), video (vlog) of audio (podcast). Weblogs bieden hun lezers vaak de mogelijkheid om – al dan niet anoniem – reacties onder de berichten te plaatsen of een reactie via een Trackback-mechanisme achter te laten.
Het is het persoonlijke of juist het gespecialiseerde karakter dat weblogs interessant maakt voor bezoekers”.
De afgelopen jaren is bloggen zeer populair geworden binnen het Nederlandse bedrijfsleven. Zo is dan ook de term ‘zakelijk bloggen’ ontstaan. Bedrijven zijn namelijk gaan inzien dat met het creëren van goede content een hogere positie behaald wordt binnen de gratis zoekresultaten van Google. Maar dat niet alleen. Door kennis te delen en in een blog in te spelen op vragen en problemen van uw doelgroep, ontstaat er een vertrouwensrelatie en grotere naamsbekendheid.
ZAKELIJK BLOGGEN IS BELANGRIJK, OMDAT…
- goede blogberichten, voorzien van afbeeldingen en video’s, zorgen voor een verversing van uw website. Het is voor uw doelgroep aantrekkelijker om frequenter uw website te bezoeken. En een terugkerende bezoeker verhoogt de naamsbekendheid en vergroot de kans op een aankoop.
- blogberichten vergroten het bereik. Met andere woorden, blogberichten trekken meer bezoekers naar uw website. Door uw blogbericht ook te verspreiden via Social Media, zoals Facebook, Twitter, bereikt u een nóg grotere doelgroep. En belangrijk is ook: doet u het niet, dan doet uw concurrent het wel…
- met blogberichten die SEO-technisch optimaal in elkaar zitten, scoort u hoger in de gratis zoekresultaten in Google. Stel u hebt een administratiekantoor en iemand typt in Google in: “Hoe stel ik een jaarrekening op?” Als u een blogbericht hierover hebt geschreven met als titel: “Hoe stel ik een jaarrekening op?”, met een goede uitleg en boordevol tips, dan scoort u zeker hoog in Google. Of in ieder geval trekt het bezoekers aan die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp. Zodra deze bezoeker op uw website terecht is gekomen, kunt u vervolgens hierop inspelen met een interessante aanbieding of de mogelijkheid dat de bezoeker zich kan inschrijven op uw nieuwsbrief. Dat verrijkt uw databestand en mogelijk hebt u er een klant bij.
DE BLOGKALENDER.
Zakelijk bloggen valt of staat met goede onderwerpen. En dat valt niet altijd mee. Veel bedrijven beginnen hoopvol met zakelijk bloggen, maar na een paar maanden zakt het in, omdat men geen onderwerpen meer weet of omdat niemand zich verantwoordelijk voelt om blogberichten te schrijven.
Werk 3 maanden vooruit
Probeer voor tenminste 3 maanden aan onderwerpen te hebben waarover u gaat bloggen. Door deze onderwerpen achter de hand te hebben, blijft de ‘drive’ bestaan om te bloggen. Natuurlijk kunnen tussentijds ook blogberichten uit de actualiteit worden tussengevoegd. Stel u bent autodealer van BMW en er is een onverwachte belangrijke nieuwsitem over een bepaalde type BMW, dan is het belangrijk om hierover te bloggen. Uw doelgroep zoekt waarschijnlijk in Google massaal naar meer informatie en dat biedt u een mooie kans om deze doelgroep te informeren.
Brainstormen
Een tip om blogonderwerpen te bedenken is om met een aantal collega’s 2 uur te gaan brainstormen over de onderwerpen. Zet deze onderwerpen op post-its en groepeer de onderwerpen tot hoofdonderwerpen en sub onderwerpen. Zet vervolgens in een ‘blogkalender’ wie op welke dag hierover een blogbericht gaat schrijven en wie het gaat verspreiden op bijvoorbeeld Social Media (zie figuur 1).

Figuur 1. Voorbeeld blogkalender
De frequentie
“Hoe vaak moeten wij bloggen?”, is een veelgestelde vraag. Eigenlijk is hier geen unaniem antwoord op. Wel is het zo dat hoe vaker u goede blogberichten verspreidt, des te sneller u een groter bereik krijgt. Dit bereikt u door bijvoorbeeld elke dag een blogbericht te plaatsen. Heeft u minder tijd, dan is het plaatsen van minimaal 1 blogbericht per week een minimum. Om uw bezoeker aan u te binden, kunt u dit bijvoorbeeld doen op een vast moment in de week.
Zelf doen of uitbesteden
Vaak wordt er binnen een organisatie iemand aangewezen die verantwoordelijk is voor het schrijven en verspreiden van blogberichten. Vaak is dit iemand van de marketing of communicatie. Het voordeel is dat de medewerker midden in de organisatie staat en makkelijker over onderwerpen kan schrijven. Het nadeel is dat door de drukte van alledag het bloggen regelmatig naar achteren wordt geschoven en het in de vergetelheid raakt. Dan ziet de doelgroep dat het laatste blogbericht van 8 maanden geleden is en dat kan een kleinere vertrouwensgevoel geven bij de doelgroep. Daarom wordt er regelmatig ook voor gekozen om het
zakelijk bloggen uit te besteden aan een extern online marketingbureau. Het voordeel hiervan is dat het consequent op de afgesproken tijdstippen wordt gedaan. Het nadeel is dat het wellicht meer kosten met zich meebrengt. Echter, de online marketingbureau’s werken vaak aan de hand doelstellingen, die samen met u zijn opgesteld. Door middel van analyses wordt er dan op tijd bijgestuurd om de doelstellingen te behalen.
ONDERWERPEN OM OVER TE BLOGGEN
Schrijf door de ogen van de doelgroep
Bij bloggen is het belangrijk dat u blogberichten schrijft vanuit de ogen van de doelgroep. Waar lopen zij mee rond? Welke vragen typen zij zoal in in Google waar u een antwoord op heeft? Waarover willen zij geïnspireerd of geïnformeerd worden? In het vorige hoofdstuk werd als tip gegeven om te brainstormen over onderwerpen. Hieronder vindt u een aantal ideeën:
Onderwerpen om over te bloggen:
- Nieuwsberichten uit de actualiteit
- Commentaren van lezers op één van uw andere blogberichten Bloggen over klantvragen
- Nieuws en ontwikkelingen over producten en diensten die u aanbiedt Een prijsvraag
- Update van oudere blogberichten Inspiratietips
- Interview met een medewerker, een klant of een inspirerend persoon uit uw branche
- Een blogbericht door een gastblogger
- Het vergelijken van uw producten en diensten Nieuwtjes binnen uw organisatie
- Blog over instructies of handige tools Een blog met een checklist of lijstjes
DE BLOGSTRATEGIE.
Een goede blog die zorgt voor een groot bereik, vraagt om een goede blogstrategie. Houdt u rekening met de onderstaande 6 strategie-stappen, dan vergroot u de kans dat het een succes wordt.
- Bepaal 1 of meerdere doelstellingen die u binnen een bepaalde periode met het zakelijk bloggen wilt bereiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
a. Het genereren van een x aantal leads
b. Het verrijken van het databestand met een bepaald percentage
c. Een hogere positie in de gratis zoekresultaten in Google
d. Een groter aantal bezoekersaantallen - Het in kaart brengen van uw doelgroep(en). Zie de whitepaper over Contentmarketing.
- Brainstorm-sessie(s) over blogonderwerpen
- Taakverdeling maken om de volgende rollen te verdelen (iemand kan ook meerdere taken op zich nemen):
a. Iemand die de informatie over de blogberichten verzamelt
b. Iemand die het blogbericht schrijft en corrigeert
c. Iemand die het blogbericht verspreidt
d. Iemand die de resultaten en analyseert
e. Iemand die de reacties op het blogbericht beantwoordt - Het bepalen van de frequentie van de blogberichten
- Bepalen op welke manieren het blogbericht wordt verspreid, zoals via Social Media.
HET SCHRIJVEN VAN EEN GOED BLOGBERICHT
Het is aan te raden om het bloggen te laten doen door iemand die ‘de taal spreekt’ van uw doelgroep. Is uw doelgroep gewend om met ‘je’ aangesproken te worden en artikelen te lezen in ‘Jip en Janneke taal’, doet u dit dan ook. Daarom is stap 2 van de blogstrategie belangrijk om uw doelgroep(en) duidelijk in kaart te brengen.
Zodra u het bovenstaande duidelijk in beeld hebt, dan is de volgende stap het schrijven van het blogbericht. U hebt namelijk het blogonderwerp al bepaald aan de hand van de brainstormsessie en de blogkalender.
Hieronder vindt u een aantal handvatten, waarbij ook SEO-tips zijn toegevoegd:
1. Maak voor uzelf een schema over het blogonderwerp
Brainstorm zelf over wat u over het onderwerp weet en noteer dit in korte zinnen. Wat kunt u erover vinden in de organisatie (weten bepaalde collega’s hier meer over)? Wat leest u erover op het internet en bij uw concurrent? Noteer voorbeelden en uitspraken die u in het blogbericht wilt verwerken. Bepaal vervolgens welke informatie het belangrijkste is en schrap de minder belangrijke informatie. Schrijf vervolgens het blogbericht.
2. Bedenk een pakkende titel van het blogbericht (en vergeet de SEO niet)
De titel is bijvoorbeeld de woorden die uw doelgroep intypt in Google. Bijvoorbeeld: “Wat is een goede kinderfiets?”. Maar het kan ook een zin zijn, waarin u uw doelgroep iets belooft, zoals: “7 tips om meer te verdienen”. Onderzoek waar uw doelgroep naar zoekt en verwerk deze zoektermen in de titel van het blogbericht (SEO).
3. De eerste alinea
In de eerste alinea verwerkt u de zoekterm, indien mogelijk, in de eerste zin. Maar belangrijker nog is om de bezoeker meteen te informeren over wat er in het blogbericht staat. De eerste alinea moet de lezer interesseren en de lading van het blogbericht dekken. Het is als het ware een samenvatting van het blogbericht.
4. De overige alinea’s
Bij het schrijven van de overige alinea’s is het belangrijk om de lezer te blijven boeien. Dit kunt u doen door tips, adviezen, voorbeelden, afbeeldingen, video’s, tabellen, checklists en lijstjes toe te voegen. Voorkom plagiaat! Schrijf uw tekst in uw eigen woorden, maar verwijs bijvoorbeeld wel naar andere blogberichten op andere websites. Google hecht hier waarde aan en dit zorgt voor een hogere score in Google. Verdeel deze alinea’s in 5-7 zinnen met vetgedrukte tussenkopjes. In de tussenkopjes kunt u af en toe ook de zoektermen plaatsen (SEO).
5. De laatste alinea
In de laatste alinea geeft u een kleine samenvatting van het blogbericht. Vooral mensen die het tussenstuk niet lezen en meteen naar beneden scrollen, krijgen dan een goed beeld waar het blogbericht over gaat. Voorkom dat u in de laatste alinea elke keer een verkooppraatje houdt. Dit kunt u om de zoveel blogberichten wel doen, maar niet te vaak. Dat gaat de lezer namelijk irriteren. U kunt het blogbericht wel afsluiten met een vraag of een stelling om hiermee een dialoog aan te gaan met de lezer.
6. Het blogbericht checken
Nadat u het blogbericht hebt geschreven is het uiteraard belangrijk dat dit zonder spellingsfouten en grammaticale fouten is. Daarnaast is het goed om het artikel door iemand anders te laten leze, voordat u het verspreidt. Vraag aan die persoon of hij of zij begrijpt waar het blogbericht over gaat en of er nog wijzigingen of aanvullingen nodig zijn.
7. Dont’s
Ook bij het schrijven van zakelijke blogberichten zijn er (ongeschreven) regels en wetten. De meeste weet u waarschijnlijk al, maar hieronder toch een korte opsomming:
- Voorkom het delen van vertrouwelijke (bedrijfs)informatie (bijvoorbeeld als u een voorbeeld gebruikt waarin een klant voorkomt, wees hier voorzichtig mee).
- Schrijf niet te overduidelijk voor zoekmachines, maar verwerk zoektermen op een natuurlijke manier in de tekst.
- Voorkom plagiaat!
- Maak niet teveel reclame voor uw bedrijf. Een blog is bedoeld om kennis te delen en het aanprijzen van uw producten en diensten wordt door lezers vaak als bezwaarlijk ervaren.
CONCLUSIE
Met zakelijk bloggen hebt u een relatief eenvoudig en krachtig online marketingmiddel in handen. U hebt veelal zelf de regie in handen wat betreft de onderwerpen, de frequentie en de kwaliteit van de blogberichten. Door het wekelijks plaatsen van inhoudelijk interessante blogberichten vergroot u sneller uw bezoekersaantallen.
Ook bij zakelijk bloggen is het meten en analyseren belangrijk. Want, u wilt natuurlijk het liefste dat de bezoeker eerder of vaker bij u koopt. Tenminste, als u als doelstelling hebt dat u meer wilt verkopen via het online kanaal. De door u bepaalde doelstellingen zijn belangrijk om te meten of het zakelijk bloggen voor uw organisatie werkt.
Zakelijk bloggen valt of staat met een goede planning en taakverdeling. Het duidelijk in kaart brengen wie wanneer welk blogbericht schrijft en plaatst, zorgt voor continuïteit van de blogberichten. Ook het hebben van voldoende input voor de blogberichten is een onmisbare factor. Het achter de hand hebben van blogonderwerpen voor tenminste 3 maanden zorgt voor rust onder de blogger(s).
Zakelijk bloggen zorgt ervoor dat u meer in contact staat met uw doelgroep. U kunt zelfs in dialoog gaan met hen en reageren op reacties. Beschouw elke reactie als waardevolle informatie. Filter uit deze reacties onderwerpen voor nieuwe blogberichten. Maar belangrijker nog: concludeer aan de hand van de reacties of u uw doelgroep begrijpt en of zij waarde hechten aan uw blogberichten. Alleen dan ontstaat er een vertrouwensrelatie die cruciaal is tussen u en uw (potentiële) klant.